babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A csoda bennünk van

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Nincs olyan szülő, aki ne szeretné gyermekét egészségben, biztonságban tudni, és mindent megadni a számára. Manapság egyre több házaspár dönt úgy, hogy él az orvostudomány adta lehetőséggel, és leveteti újszülött gyermeke köldökzsinórvérét. Mi az eljárás célja? Mire használhatók a köldökzsinórvérből nyert őssejtek? Minderről az Európa második legnagyobb köldökzsinórvér őssejtbankjaként működő vállalatot, a Cord Blood Centert kérdeztük.

MINDENEKELŐTT ELMAGYARÁZNÁ, HOGY MI AZ ŐSSEJT?


Szervezetünk a magzati lét során nem specializálódott alapsejtekből fejlődik, amelyeket őssejteknek nevezünk. Ezek a sejtek fokozatosan alakulnak az egyes szövetek sejtjeivé, például ideg-, izom- és bőrsejtekké, vagy a szervek sejtjeivé. Az őssejtek – azon túl, hogy differenciálódnak – gyulladáscsökkentő anyagokat szabadítanak fel, valamint szükség esetén az érújraképződés elősegítésével biztosítják a vér, s azzal az oxigén és a tápanyagok eljutását a sejtekhez. Ezen öngyógyító mechanizmusok révén képesek arra, hogy helyreállítsák a sérült,  vagy károsodott funkciójú sejteket, visszaadva az adott szövet, szerv és maga a szervezet eredeti, zavartalan működését.

 

MIBEN KÜLÖNBÖZNEK A KÖLDÖKZSINÓRVÉR SEJTJEI A PERIFÉRIÁS VÉRBEN, VAGY A CSONTVELŐBEN TALÁLHATÓ SEJTEKTŐL?


A köldökzsinórvér nem más, mint a szülést követően a köldökzsinórban és a méhlepényben maradó vér. Értékes őssejteket is tartalmaz, amelyek hasonló összetételben nem lesznek többé jelen a vérben az emberi élet folyamán. Legfontosabbak a vérképző sejtek, amelyek képesek vörös- és fehérvérsejtekké, vagy vérlemezekké alakulni. Ezen kívül a köldökzsinórvérben más őssejtek is jelen vannak, amelyek képesek izom-, csont- és porcsejtekké, inzulintermelő sejtekké, szívizomsejtekké specializálódni. A születést követően a vérképző sejtek már csak a csontvelőben vannak jelen. Ezekre a sejtekre azonban a test más sejtjeihez hasonlóan hatással van a környezet, az életmód, aminek következtében fokozatosan öregednek, és csökken a szaporodóképességük. Ezzel szemben a köldökzsinórvérből kinyert őssejtek a születésünk utáni első percből származnak, így mentesek a külső ártalmaktól.


A GYERMEK A SZÜLETÉSEKOR LEVETT KÖLDÖKZSINÓRVÉRÉBŐL KINYERT SAJÁT ŐSSEJTJEIT KAPHATJA VISSZA, HA MEGBETEGSZIK?


Igen, ezt az eljárást autológ transzplantációnak nevezzük. Nagy előnye ennek az eljárásnak, hogy ha a későbbiekben valamilyen súlyos betegség gyógyítása céljából a saját
őssejteket juttatjuk vissza a szervezetbe, az immunrendszer nem indít ellenük támadást.
Ezért a transzplantációt követően nem következnek be súlyos komplikációk, ami más személytől származó sejtek felhasználása esetén megtörténhet. 

 

 

„TÖBB SEJT, TÖBB ÉLET.” MIRE UTAL A CORD BLOOD CENTER MOTTÓJA?

 

A köldökzsinórvér felhasználásakor nem a térfogat számít, hanem az úgynevezett alapsejtek mennyisége. A gyűjtött vérben található sejtek száma határozza meg, hogy mennyire lesz hatékony a majdani transzplantáció. Minél nagyobb a gyűjtött köldökzsinórvér mennyisége, annál magasabb a sejtek száma is. Mi a természetes környezetben fellelhető sejtösszetétel lehető legnagyobb mértékű megtartására törekszünk, aminek a későbbi kimenetel, a gyógyulás szempontjából igen nagy jelentősége van. A Cord Blood Center magyar ügyfelei részére a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésén túl a köldökzsinórszövet őssejtjeinek megőrzési lehetőségét is kínálja, biztosítva ezzel az őssejtek lehető legszélesebb spektrumát egy jövőbeni esetleges transzplantációhoz. A szakembereink által feldogozott köldökzsinórvéregységek tartalmazzák a legnagyobb őssejtmennyiséget a nemzetközi regiszterbe kerülő összes köldökzsinórvér-egység közül a világon.*

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A KÖLDÖKZSINÓRVÉR LEVÉTELE?

 

A köldökzsinórvér gyűjtése rögtön a szülés után történik, a köldökzsinór elvágását követően, de még a méhlepény megszületése előtt. A gyűjtés idején az újszülött már a gyermekorvos gondozásában van. A méhlepény és a köldökzsinór a gyermek olyan szervei, amelyek a szülést követően elvesztik funkciójukat. Ezért a gyűjtés – amelyet képzett szülészorvos vagy szülésznő végez – az édesanya és a gyermek számára sem kellemetlen, és egyáltalán nem fájdalmas. A transzplantációhoz előkészített minták hosszas, akár élethosszig történő megőrzésével, a helyreállító potenciál megtartása mellett biztosítható, hogy a minta szükség esetén rendelkezésre álljon, és transzplantálható legyen. Ennek az eljárásnak köszönhetően eredményesebb gyógyulást tudunk elérni a szervezet természetes öngyógyító folyamatainak elősegítésével.

 

HA VALAKI ÚGY DÖNT, HOGY ÉL EZZEL A LEHETŐSÉGGEL, MIÉRT ÉPPEN A CORD BLOOD CENTER-HEZ FORDULJON?

 

Elsősorban a 150 ezer őssejtminta megőrzése során nyert szakmai tapasztalatot említeném, aminek révén eddig több mint hetven beteg, köztük sok gyermek életét sikerült megmenteni. A Cord Blood Center teljes tevékenysége transzparens és ügyfélbarát, részletfizetési lehetőséggel és egyéb kedvező konstrukciókkal azokat az ügyfeleket támogatja, akiknek a szolgáltatási díj egyösszegű kifizetése nagyobb megterhelést jelenthet. Vállalatunk széleskörű társadalmi felelősségvállalási programmal rendelkezik, melynek részeként Európában egyedülálló módon nyújt anyagi támogatást a saját őssejtekkel történő transzplantációkhoz. Segítő Kéz programunk keretében pedig aktívan keressük azon ügyfeleinket, akiknek a köldökzsinórvér transzplantáció segíthet. Klinikai kutatásokat is folytatunk, melyek a gyermeki agyi bénulás őssejtekkel történő kezelésének vizsgálatát célozzák. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a leendő szülők felelős döntést hozhassanak, és egy később bekövetkező súlyos betegség esetén gyermekük számára esélyt adhassanak a gyógyulásra.

 

*BONE MARROW DONORS WORLDWIDE

Ajánló

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el
A gyógyászatban már régóta alkalmazzák a hematopoetikus őssejteket a vérrákban

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Mennyi múlik azon, hogy tudatosan figyeled magad. Hogy egyszerűen nem engeded meg magadnak azt, hogy elsunnyogd, hogy valami bánt. És igen, figyelni az érzéseidet tök szuper dolog, nyitottnak lenni meg egyenesen a megoldáshoz vezet, hiszen ha várod, jönni fog.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!