babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Tenger gyümölcsei várandósság alatt

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A halak és a tenger gyümölcsei fontos részét alkotják a terhesség alatti kiegyensúlyozott étrendnek. Jó minőségű fehérjéket, omega-3 zsírsavakat és más értékes tápanyagokat tartalmaznak, ezzel szemben kevés telített zsírsav található bennük.

A babát tervező nőknek ill. terhes vagy szoptatós kismamáknak sem kell tehát lemondaniuk a halról, mindössze néhány fontos szempontot kell figyelembe venniük, mikor például grillezett halat esznek egy mediterrán vagy trópusi üdülőhelyen vagy épp itthon fogyasztanak tonhalsalátát, sushit ...

  • Ne fogyasszunk cápát, kardhalat, királymakrélát és lágysugaras halat.
  • Másfajta halakból viszont hetente 340 grammot ajánlott fogyasztani. Az 5 leggyakrabban fogyasztott tenger gyümölcse, amelynek alacsony a higanytartalma: a garnélarák, a saját lében eltett konzerv tonhal, a lazac, a pollock hal és a harcsa.
  • Felváltva fogyasszuk a különböző hal-, rák- és kagylófajtákat.
  • Hetente legfeljebb egyszer együnk ugyanabból a tenger gyümölcséből.
  • Ha ismerősöktől a környékbeli vizekből kifogott halat kapunk ajándékba, akkor csak 170 grammot (egy étkezésre való adagot) együnk belőle, és azon a héten már ne fogyasszunk több halat.

Mit kell tudni a higanyról?

 

A higany a természetben is előfordul, de az ipari szennyezéssel a levegőbe, majd onnan a folyókba és az óceánokba kerül, ahol mérgező metilhigannyá alakul. A halakban - attól függően, hogy mivel táplálkoznak - különböző mértékben lerakódhat a metilhigany, ami veszélyes lehet a fejlődő magzatra és csecsemőre. (kárt okozhat a magzat idegrendszerében, kisebb dózisban is zavart okozhat a gyermekek fejlődésében).

 

Csaknem minden halban megtalálható a metilhigany, de a nagyobb testű, hosszabb ideig élő halak (cápa, kardhal, királymakréla, lágysugaras halak) testében halmozódik fel a legtöbb.

 

A fehér tonhal és a tonhalszeletek általában több higanyt tartalmaznak, mint a konzervtonhal. A fehér húsúból heti 170 gramm a biztonságosan fogyasztható mennyiség.

 

A környékbeli vizekből származó halak higanytartalma attól függ, hogy a tó vagy folyó milyen mértékben tartalmaz higanyt. Próbálj meg informálódni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség területi felügyelőségeinél.

 

Ha valaki rendszeresen fogyaszt magas higanytartalmú halat, a metilhigany összegyűlhet a véráramban. A metilhigany természetes módon kiürül a szervezetből, de egy évbe is beletehet, amíg a mennyisége jelentősen csökken. Ezért aki tudatosan készül a teherbe esésre, annak ajánlatos betartani a biztonságos halfogyasztás szabályait.

Ajánló

Megoldások alvászavarra.
Alvási útmutató pocakosan

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Amit az életbe pakolsz, azt kapod vissza. Amit másnak adsz, azt esetleg egy harmadik valakitől kapod vissza, de visszakapod. Kivétel nélkül mindig igaz. Ezért nem mindegy, hogyan is viselkedsz az emberekkel.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!