babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A tudomány mai állása - Őssejt transzplantáció

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A hematopoietikus őssejt transzplantáció (HCT) egy életmentő eljárás a malignus (rosszindulatú) és nem malignus daganatok kezelésére, és általában végső megoldást nyújt azoknak, akik számára már nincs egyéb elérhető kezelés.

A vérképzőrendszeri őssejtek átültetése egészséges donorból betegbe (allogén transzplantáció) hatékony gyógymódot jelent számos különböző betegségben - többnyire a vér- vagy az immunrendszer rosszindulatú megbetegedése esetén.

 

Az allogén őssejt transzplantáció sikerességéhez szükséges, hogy a donor és a recepiens szövettípusa (HLA) a lehető legnagyobb mértékben egyezzen. A legalkalmasabb donor a HLA-egyező testvér, de általában csak a betegek egyharmadának áll rendelkezésére megfelelő családi donor. A betegek többségének gyógyulása érdekében ezért nem rokon donort kell keresni az önkéntes donor regiszterekben világszerte. A testvérek HLA-egyezésének az esélye 25 %, míg az önkéntes őssejtdonorok között a rászoruló betegek 60-70%-ának sikerül csak megfelelő donort találni annak ellenére, hogy a regisztrált donor száma már meghaladta a 26 milliót.

 

Autológ, azaz saját őssejt transzplantáció esetében a HLA-komptaibilitás a vérképző őssejtek igen vonzó alternatív forrásá teszi a köldökzsinórvért.

 

A köldökzsinórvér további előnyei közé tartozik, hogy a születéskor könnyen begyűjthető az őssejt, amit a levételt követően közvetlenül a krioprezerváció után tárolni lehet közösségi őssejtbankban, vagy a családszámára tárolt családi őssejtbankban a gyermek és a családtagok számára későbbi felhasználásra. Köldökzsinórvér transzplantációt több, mint 40 000 páciens esetében végeztek el ugyanolyan arányú sikerrel, mint a csontvelő vagy a perifériás vér esetében.

 

A köldökzsinórvér transzplantáció egyik legkiemelkedőbb előnye az átültetendő őssejtek szinte azonnali rendelkezésre állása a transzplantációhoz, emellett a graft-versus-host (GVHD) betegséget alacsonyabb számban dokumentálták, mint a csontvelő vagy a perifériás vér esetében.

 

Ajánló

A gyógyászatban már régóta alkalmazzák a hematopoetikus őssejteket a vérrákban
Levétel és tárolás
Mire jók az őssejtek?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ha van egy álmod, megvalósíthatod, senki sem fog vissza. (...) Te döntöd el, hogy a saját korlátaid meddig terjednek, és hogy melyiket mikor döntöd le. Ha törődsz a belső békéddel, lassan azt veszed észre, hogy már nincsenek gátak, csak te vagy és a vágyaid, amelyek sorra megvalósultak.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!