babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Gyakran feltett kérdések

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Annak ellenére, hogy az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantáció óta több mint 40 000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra, és ez a szám évente kb. négyezerrel emelkedik, még mindig sok tévhit és kérdés kering a köldökzsinórvér őssejtekkel kapcsolatban. Dr. Száraz Leonóra, a KRIO Intézet tudományos igazgatója most megválaszolja az őssejtek gyűjtésével, felhasználásával és tárolásával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

 

1. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek különböznek más vérképző őssejtektől?

 

Igen. Számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek primitívebbek, kevésbé fejlettek, illetve szaporodási dinamikájuk jobb a csontvelőből vagy perifériás vérből nyert felnőtt őssejtekhez képest. Az éretlenségükből fakad, hogy köldökzsinórvér esetén a szöveti összeférhetőség vizsgálata csak 6 ponton történik, szemben a csontvelőnél vizsgált 12 ponttal. A mélyfagyasztás gyakorlatilag megállítja az őssejtek öregedését és abban az állapotban konzerválja őket, amelyben azok gyűjtésre kerültek.

 

2. Azonnal el kell vágni a köldökzsinórt a köldökzsinórvér gyűjtésekor?

 

A köldökzsinórvért csak pulzáló köldökzsinórból lehet gyűjteni, de a gyűjtést nem kell a baba születése után azonnal elkezdeni, hiszen a vér pulzálása még hosszú ideig tart. A gyűjtést végző orvos vagy szülésznő megvárja a baba felsírását, az első légvételeket. Ekkor a gyűjtés már nem befolyásolja károsan sem a baba, sem pedig a mama egészségét, hiszen a vér gyűjtése a méh faláról leváló placentából és a köldökzsinórból történik fájdalommentesen.

 

3. A vérvétel káros vagy fájdalmas a gyermek vagy az anya egészségére?

 

Nem. A köldökzsinórvért azt követően veszik le, hogy a gyermek megszületett és a köldökzsinórt átvágták. A vér levétele körülbelül 5 percet vesz igénybe. Az eljárás fájdalommentes, egyszerű, valamint biztonságos mind az anya, mind a gyermek számára.

 

4. Milyen hosszú ideig lehet a köldökzsinór őssejteket tárolni?

 

A – 180 fok körüli hőmérsékleten, azaz mélyfagyasztott állapotban történő tárolás során a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy gyakorlatilag nem öregszenek, így korlátlan ideig megőrizhetők, akár minket is túlélhetnek. A legöregebb köldökzsinórvér - amellyel sikeres transzplantáció történt - 24 év mélyfagyasztva tárolás után került felhasználásra.

 

5. Magyarországon felhasználásra kerülnek köldökzsinórvérek?

 

Magyarországon 2001 óta rendszeresen végeznek köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt. Napjainkban mintegy 80 féle betegség kezelésénél alkalmazzák, rutinszerű a felhasználásuk a vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (pl.: leukémiák, anémiák), egyes immunhiányos betegségek, valamint anyagcserezavarok kezelésében. Hazánkban jelenleg öt őssejt-transzplantációs cetrum működik, ahol évente kb. 10 köldökzsinórvér transzplantáció történik gyermekek gyógyítására.

 

6. Az egyik gyermekemtől származó köldökzsinórvért felhasználhatják a testvérei vagy más családtagok is?

 

Igen, amennyiben ez a fajta terápia orvosilag indokolt, valamint a donor és a recipiens (az adományozó és a befogadó) szövetei között megfelelő az egyezés. 25% valószínűsége van annak, hogy a testvérek szöveti antigénjei teljes mértékben megegyeznek, de terápia indításához nem szükséges a teljes egyezés. Így annak a valószínűsége, hogy a testvérek mintái egymás számára is megfelelőek, ennél sokkal nagyobb (kb. 70-80%).

 

8. Felhasználható felnőttkorban a születéskor gyűjtött őssejt?

 

Bár Magyarországon valóban csak gyermekek vérképzőszervi rendellenességei, immunhiányos betegségei kezelhetők köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel, de a nagyvilágban 2006 óta évente több felnőttet transzplantálnak köldökzsinórvérrel, mint gyermeket. A minta felnőtteknél való felhasználhatóságát tulajdonképpen az határozza meg, hogy milyen térfogatú, pontosabban milyen magvas sejtszámú az eltárolt köldökzsinórvér. Egy átlagos térfogatú 85-90 ml-es minta, már annyi magvas sejtszámot tartalmaz, hogy elegendő egy kb. 50 kg-os felnőtt kezelésére is. Nagyobb testtömeg esetén pedig arra is van lehetőség, hogy a köldökzsinórvér mintákat a szöveti összeférhetőség alapján párba állítsák egymással, és így növeljék meg a minta mennyiségét. Így a levett minta saját részre akár felnőtt korban is felhasználható lehet.

 

9. Milyen betegségek kezelésében használnak vérképző őssejteket?

 

Napjainkban a vérképző őssejteket olyan betegek kezelésére alkalmazzák, akik a rákos sejtek megsemmisítését célzó kemoterápián és/vagy sugárterápián estek át. A kemoterápia és sugárterápia sajnos a csontvelőben található neoplasztikus és egészséges őssejteket egyaránt elpusztítja. A transzplantált vérképző őssejtek azonban eljutnak a csontvelőbe, ahol megtelepedve szaporodni kezdenek és helyreállítják a vérképző rendszert és az immunrendszert.

 

9. Hogyan lehetek biztos abban, hogy a vérmintámat nem keverték össze egy másikkal?

 

A szerződés aláírásakor egy egyedi azonosító számot kapnak, amely a vérvételi szett összes eszközén, illetve valamennyi dokumentumon feltüntetésre kerül. Ez a szám kíséri végig a minta szállítását, feldolgozását, fagyasztását, tárolását és kizárja a hibákat, illetve a keveredést.

 

10. Ha a vérminta felhasználása szükségessé válik a családom számára, hogyan kaphatom meg?

 

Ha annál a személynél, akinek az őssejtjeit a KRIO Intézet tárolja, olyan betegséget diagnosztizálnak, amely őssejtekkel kezelhető, nagyon fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy a bankban rendelkezésre állnak őssejtek. A minta felhasználásáról az orvos előterjesztése alapján itthon egy szakmai bizottság (Transzplantációs Bizottság) dönt. Ha döntés szültetett az őssejtek transzplantációjáról, akkor a felelős orvos lép kapcsolatba az Intézettel és egyeztet a tárolt minta tervezett felhasználásáról, további vizsgálatok szükségességéről, ill. a szállítás kivitelezéséről.

 

11. Egészségpénztárra elszámolható-e?

 

Igen, az őssejttárolás teljes költsége bármelyik egészségpénztárra elszámolható.

 

https://krio.hu/szolgaltatasaink/gyakori-kerdesek

 

Ajánló

Baj esetén elérhető legyen a megoldás
A KRIO Intézet 2004 óta biztosítja a tárolást

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A világ valóban csupa veszedelem, és sok a sötét hely; de sok minden akad, ami szép, s bár a szépség ma mindenütt szomorúsággal keveredik, attól a szép még csak szebb lesz.

- John Ronald Reuel Tolkien -

A legjobb baba ajándék!